Kolorowe, naturalnie bezglutenowe, a przede wszystkim pyszne - francuskie makaroniki (franc. macarons) to jedyne w swoim rodzaju migdałowe ciasteczka bezowe. Wywołują euforię i pozostawiają uczucie niedosytu. Zaskakują i uzależniają. Makaroniki są wyjątkowo delikatne i lekkie: ich zewnętrzna warstwa niezauważalnie pęka pod naporem ust, a środek dekadencko rozpływa się eksplodując bogactwem smaków.

Ich początki sięgają czasów Katarzyny Medycejskiej, ale dopiero kilkanaście lat temu odkryto je ponownie za sprawą słynnych francuskich cukierników. Od tego czasu królują w witrynach najlepszych paryskich cukierni oraz innych światowych stolic. Dzięki sucre.pl francuskie makaroniki dostępne są już w całej Polsce.

Głównymi składnikami tych niezwykłych ciasteczek są migdały, białko oraz cukier, które formują delikatną skorupkę. Nadzienie powstaje z połączenia czekolady, kwiatów, owoców, naparów i orzechów. W naszej pracowni używamy tylko surowców najwyższej jakości: migdałów ze słynącej z ich uprawy Walencji, irańskich pistacji, prawdziwego masła, doskonałej czekolady, świeżych owoców. Swoje kolory i aromaty makaroniki Sucré zawdzięczają wyłącznie składnikom naturalnego pochodzenia, nie stosujemy sztucznych dodatków.

W naszej kolekcji znajdziecie już ponad 20 smaków, niektóre z nich oferujemy sezonowo. Wariacji na temat makaroników jest wiele: począwszy od klasycznej pistacji, wanilii, róży i czekolady, poprzez zieloną herbatę, lukrecję, wyszukane połączenie fiołka z czarną porzeczką, a skończywszy na zaskakujących kompozycjach realizowanych na specjalne zamówienie - czarnej trufli, kawioru, wasabi, curry, a nawet Bloody Mary. Inspiracje do tworzenia nowych smaków znajdujemy wszędzie. W Sucré z przyjemnością korzystamy z produktów sezonowych: latem królują makaroniki z soczystymi owocami i świeżymi ziołami, jesienią proponujemy pieczoną dynię i jadalne kasztany, zimą dorzucamy szczyptę rozgrzewających korzeni, a wiosną pojawiają się nuty kwiatowe.

Warto wiedzieć, że makaroniki powinny być podawane w odpowiedniej temperaturze. Wyjęte prosto z lodówki mogą nie oddać wszystkich swoich walorów. Aby odkryć ich wyjątkową delikatność i pełnię smaków, należy pozwolić im się ogrzać w temperaturze pokojowej przez pół godziny. 

Nasze makaroniki są bezglotenowe (migdały zastępują zwykłą mąkę).

Makaroniki Sucré

 

 

 


PayPal